Kylmämuseo. Historiallisen kylmää.
Etusivulle
Kompressorijääkaappi.
In English.Suomeksi.

Kompressorijääkaapit

Koneellisia jääkaappeja kutsuttiin aluksi jäähdytyskaapeiksi. Nimityksellä haluttiin tehdä ero jäällä ja suolalla toimiviin jäälohkarekaappeihin. Kompressorikaapissa pieni sähkömoottori käyttää pumppua eli kompressoria, joka puristaa höyrystyneen jäähdytysnesteen takaisin nestemäiseen olomuotoon.

G. Hartmannin Koneliike myi General Motorsin Frigidaire -kaappeja vuodesta 1928 alkaen. Kolme vuotta myöhemmin Oy Frigator Ab osti osan Hartmannista sen jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin. Suomalainen Strömberg teki jäähdytyskaapista oman prototyypin, jossa sähkömoottori oli kaapin päällä, mutta sen valmistuksesta luovuttiin pian. Frigator, Morus ja Mercantile toivat jäähdytyskaappeja Yhdysvalloista. Sotien jälkeen asennettiin lisenssillä ulkomailta hankitut kylmäkoneet puusepän kotimaassa tekemiin runkoihin.

Pakastin toimii samalla tavalla kuin kompressorikäyttöiset jääkaapit, mutta pakastimessa on suurempi koneisto ja teho. Säiliöpakastimet kehitettiin 1930-luvulla ja ne yleistyivät Suomessa 1960-luvulla.

takaisin

 

Ford.

Suomen jäähdytystekniikan museo
Härkilevontie 77
33480 Ylöjärvi
045-311 5740
www.kylmamuseo.fi
info@kylmamuseo.fi

 

  Suomen Jäähdytystekniikan Museo.