Suomen Jäähdytystekniikan Museo.

Pallojäähdytyskoneisto

Pallojäähdytyskoneisto oli maailman ensimmäinen hermeettinen eli suljettu jäähdytyskone. Laitteen keksi Ranskassa fysiikan professori Abbe Audiffren 1905.

Koneessa on erillinen moottori, mutta kaikki muuta osat ovat kahden suljetun pallon sisällä. Kylmäaineena oli rikkidioksidi. Teho vaihteli 500-900 kcal/h välillä ja pyörimisnopeus oli 150-400 kierrosta minuutissa. Kone jäähdytti seitsemän kylmähuonetta jäähdytystehollaan 8000 kcal tunnissa.

Messinkipallo vasemmalla sijaitsi jäähdytysvesialtaassa. Se sisälsi kompressorin ja toimi lauhduttimena. Kaksi sylinteriä kompressorissa luovat puristusta, sillä toinen nousee toisen laskiessa.

Oikean puoleisessa pallossa oli höyrystin ja se sijaitsi kylmäliuosaltaassa. Akselin sisällä oli putki, jossa kulki jäähdytysneste. Koneella jäähdytettiin kalsiumkloridiliuosta, joka pumpattiin peltilieriöihin kylmähuoneen seinille.

Museon Audiffren-pallokoneisto oli käytössä hotelli Tornissa 1931-1980. Neuvostoliiton valvontakomissio toimi hotelli Tornissa 1944-1947. Kylmähuoneissa säilytettiin enimmäkseen vihanneksia ja lihaa, mutta tuohon aikaan myös paljon samppanjaa.

Pallojäähdytyskoneisto